DIY body butter

De afgelopen tijd heb ik een aantal nieuwe dingen ontdekt met betrekking tot het maken van zeep en verzorgingsproducten. Zo is het me maandag gelukt een body butter te maken. Vandaag deel ik hoe ik dit deed.

DIY body butter

Wat heb je nodig?

Als basisingrdënten voor body butter heb je boters en oliën nodig. Gebruik 75% boters of oliën in vaste vorm en 25% vloeibare oliën. Voorbeelden van oliën en boters in vaste vorm zijn shea butter, cacaoboter, kokosnootolie en mangoboter. Voorbeelden van vloeibare oliën zijn amandelolie, abrikozenpitolie en jojoba-olie. Het maakt niet uit welke combinatie van oliën en boters je kiest, als je maar 75% vast oliën/boters en 25% vloeibare oliën gebruikt. Zo zag ik een recept voor body butter met witte-chocoladegeur waarbij 25% cacaoboter werd gebruikt. Ik wilde een sterkere geur hebben,dus koos ik voor 50% cacaoboter. Hier heb ik achteraf een beetje spijt van gekregen, want het rook wel heel erg naar chocolade. Voor de overige 25% vaste boters/oliën koos ik voor kokosnootolie. De enige olie in vloeibare vorm die ik in bezit heb, is amandelolie, dus dat gebruikte ik voor de 25% vloeibare olie.

Naast de basisingrediënten kun je geur- en kleurstof toevoegen. Ik twijfelde eerst welke geurstof ik zou toevoegen maar ging uiteindelijk voor vanille, omdat ik een witte-chocoladegeur wilde creëren. Bij witte chocolade wordt de geur van cacao vervangen door die van vanille. De meeste recepten die ik las, raadden an om 1-3% van je totale body butter aan geurolie toe te voegen. Dit vond ik veel te veel, zeker omdat vanille een sterke geur is. Ik had 200 gram body butter en voegde hier tien drupples (1ml) geurolie aan toe. Ik deed eerst maar vijf druppels in de body butter, vond dat toen te weinig en pakte nogmaals het flesje. Ik pakte echter het verkeerde flesje en gooide dus per ongeluk vijf druppels gele kleurstof bij mijn body butter. Volgens de mensen die het hebben gezien, maakte het weinig uit, want de body butter was van zichzelf al gelig.

Alle ingrediënten zijn trouwens te koop bij YouWish of De Online Zeepwinkel. Je moet er wel op letten dat de geurolie die je gebruikt vetoplosbaar is. Dit was ik vergeten, dus ik hoop dat de vanillegeur niet op de rest drijft.

Hoe maak je body butter?

Smelt de oliën en boters au-bain marie tot alles vloeibaar is. Laat vervolgens de olie/boter iets afkoelen en zet het daarna in de koelkast om hard te worden. De consistentie is goed als je je vinger in de body butter kunt steken en de afdruk blijft zien. Bij mij wilde het niet snel genoeg, dus heb ik de body butter een hele nacht in de koelkast gelaten. Toen was hij veel te hard. Dat geeft in principe niet, alleen moet je dan de body butter weer op kamertemperatuur laten staan om zachter te worden. Na het weekend was mijn body butter precies de goede consistentie. Je kunt nu de geur- en evt. kleurstoff toevoegen. Klop vervolgens de body butter met een handmixer tot het een soort slagroomachtige substantie wordt. Dit duurt ongeveer tien minuten. Je kunt nu de body butter in een pot scheppen. Ik had dus 200 gram body butter gemaakt, omdat ik een pot van 250ml had. Ik had er echter geen rekening mee gehouden dat bij het kloppen de body butter luchtiger wordt en je dus meer overhoudt. Dit maakte echt best wel een verschil.

Bewaar de body butter op een niet al te warme plaats, anders gaan de oliën smelten.

Zou jij zelf body butter willen maken of heb je dit wel eens gedaan?

2 gedachten over “DIY body butter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *